close

School en revalidatiecentrum in Sint-Agatha-Berchem

POLO Architects, Antwerpen & Brussel / Bruxelles i.s.m. BOB 361 Architects, Brussel / Bruxelles, Vlaamse Gemeenschapscommissie,

“Groene campus op maat van het kind”
Campus Kasterlinden - De Poolster wil een leer- en leefomgeving zijn waar kinderen zich thuis voelen, aangepast aan de bijzondere eisen van gespecialiseerd onderwijs voor kinderen met beperkingen: zicht, gehoor, spraak en autisme. De groene campus biedt ruimte aan een zeer diverse leerlingenpopulatie, elk met hun eigen specificiteit, karakter en noden. De school wenst een herkenbare omgeving te creëren waarmee de leerlingen zich kunnen identitficeren. Een architectuur op maat van het kind zorgt hier voor het gepaste kader.

Het ensemble van gebouwen bestaat uit 5 entiteiten: het revalidatiecentrum, de basisschool, de middelbare school, de sporthal en het internaat. Deze paviljoenen meanderen door 3 groene zones: de historische tuin, het entreeplein met speelplaats en de boomgaard.

Waarom Terca Classo Brons Rustiek?
De verschillende gebouwen kregen elk een eigen identiteit dankzij hun architecturale uitwerking en detaillering. Terwijl de eenheid van gevelmateriaal toch een coherent geheel creëert. De architecten zochten een steen die rust en sereniteit uitstraalt, en het gebouw een gevoel van ingehouden trots meegeeft. Daarbij viel de keuze op Terca Classo Brons Rustiek in waalformaat, een gevelsteen in een zachte, lichte kleur, verwerkt in dunbedmetselwerk.