close

Verrassende ommuring in Bocholt

Egide Meertens Plus Architecten, Riemst

Architect Egide Meertens wijkt met zijn benadering af van de klassieke Vlaamse kavelmodus. In een bebost gebied van Bocholt verbindt hij de woning en de perceelgrens op een creatieve manier, waardoor de ‘restruimte’ opgewaardeerd wordt.

Met de ommuring weet het project zich zowel vormelijk als stedenbouwkundig heel sterk te pro- fileren. In de buiten- en binnenruimte die hierdoor ontstaan schiep de architect sferen van intimiteit en beslotenheid door groen te laten afwisselen met een bestrating van gebakken klinkers. Naar de tuin toe creëerde architect Meertens een bemiddelende zone - een terras - tussen woning en groen. Het concept van deze woning roept verschillende kanttekeningen op wat de bevraging ten aanzien van het actuele wonen alleen maar ten goede komt. In elk geval is de geslotenheid van de compositie een signaal naar de buitenwereld en het beste bewijs dat architectuur op zijn minst een vorm van communicatie is.

Waarom Terca Caracterra Hectic?
De ruwe Terca Caracterra Hectic handvormsteen van de gevel wordt doorgetrokken naar de ommuring en het terras. Woning en perceelruimte zijn zo op een creatieve manier verbonden tot een vormelijke een- heid. De ommuring werkt als tweede woonschil en creëert een origineel gevoel van beslotenheid.